VAN KWEEKSCHOOL

        NAAR STUDENTENHUISVESTING

Het gebouw aan de Tongerseweg 135, de voormalige Kweekschool en Vakschool annex juvenaat, wachtte sinds 2015 op een nieuwe bestemming. Nu, vijf jaar later, is het gebouw grondig gerenoveerd en omgetoverd tot een eigentijdse studentenhuisvesting voor de Universiteit van Maastricht.

Op uitnodiging van de architect, de heer Leon Teunissen, hebben de broeders Frans School en Wim Luiten in februari 2020 een bezoek gebracht aan het geheel vernieuwde pand.

Het contact met de heer Teunissen is tot stand gekomen, nadat wij de organisatie Xior, een Belgische projectontwikkelaar en de nieuwe eigenaar van dit vastgoed, hadden benaderd met de vraag of zij interesse hadden in de ontwerptekeningen van het gebouw, die zich nog bevonden in ons archief in De Beyart. Zij reageerden onmiddellijk en kwamen deze tekeningen ophalen. De heer Teunissen nodigde FIC uit om te komen kijken, zodra de verbouwing was afgerond. Deze is bijna volledig gerealiseerd binnen het tijdsbestek van een jaar.
  

Het geheel is verbouwd tot 257 studentenappartementen met een aantal gezamenlijke ruimten en voorzieningen.

Hoofdingang in luister hersteld

   Zoals het hoort belden Frans en ik aan bij de voordeur. De monumentale trap die daar naar toe leidt was, gedurende de jaren dat het Bonnefantencollege in het gebouw was gehuisvest, volledig vervallen en was er een tijdelijk noodtrap over heen geplaatst. Inmiddels was de vervallen trap in zijn geheel afgebroken en weer opnieuw opgebouwd met een nieuwe fundering, zodat de hoofdingang zijn voormalige status weer had teruggekregen.

Boven de ingang stonden de twee beelden van St. Vincentius en St. Aloysius, keurig schoongemaakt, de wacht te houden over iedere bezoeker. Ook de naam van onze Congregatie prijkte weer duidelijk leesbaar en fris op de gezandstraalde voorgevel.

Ontvangst door de architect

Maar niemand deed open. De bel was bedoeld voor de 257 appartementen. Wat nu gedaan? Uiteindelijk zagen wij iemand voor het raam van de souterrainkamer bij de ingang, die ons vertelde dat wij aan de achterkant van het gebouw moesten zijn. Daar ontmoetten wij de conciŽrge van Xior, de heer Jos Feijts, die zei dat we werden verwacht. Architect Leon Teunissen ving ons op. Hij vertelde dat de buitentrap naar de sacristie nog gerenoveerd moest worden.   

Dat geldt ook voor de kap van de kapel en het torentje met de klok. Ook aan het buitenschilderwerk moest nog de laatste hand worden gelegd.

Voormalige kapel

   We werden ontvangen in de voormalige kapel met een kop koffie. De kapel is ontmoetingsruimte geworden voor de studenten die in het complex wonen. Alles is zoveel mogelijk in de oude staat hersteld, hetgeen een eis was van de monumentencommissie. De kapel ziet er nog heel mooi uit, met de schilderingen van Bach, de prachtig gemetselde gewelven en de terrazzovloeren. De familie van de schilder Bach is komen kijken hoe de schilderingen er nu uitzien.


Aan de hand van een PowerPoint presentatie werd ons duidelijk, dat er een grondige ingreep moest worden gedaan in de fundering van de nieuwe appartementen ten behoeve van de voorzieningen voor leidingen en afvoeren, zonder de structuur van het gebouw en de originele ornamenten te beschadigen.

Rondleiding

We begonnen met een rondleiding op de begane grond, vanuit de kapel door dat mooie gewelfde gangetje dat toegang geeft tot de hal van de hoofdingang. Deze hal is hetzelfde gebleven, behalve dat er door het Bonnefantencollege al een glazen tochtpui in geplaatst was. De heer Teunissen vertelde ons dat er onderzoek was gedaan naar de originele kleuren van de muren, plafonds, kozijnen en ramen in 1910. In de gang van de hal naar de voormalige keuken langs de refters van de juvenisten zijn nu allemaal appartementen gemaakt. We stonden verbaasd over de kleuren rood op de muren en heel licht pastelgroen op de deuren en kozijnen. Het geheel ziet er aantrekkelijk en chic uit.  

De voormalige keuken is helemaal verbouwd tot appartementen. Zelfs de keukenopslagruimte beneden en ook alle kamers van de overste en de broeders in de gang van de recreatiezaal zijn nu appartementen geworden. De voormalige recreatiezaal is nu studieruimte voor de studenten geworden en ziet er aantrekkelijk uit met de mooie erker die op het voormalige sportveld uitkijkt. In de gang hangen een aantal van de bouwtekeningen, die de broeders aan de nieuwe eigenaar hebben geschonken, mooi ingelijst te pronken. Ook de architect was daar heel blij mee.
Op het eind van deze gang, met een galerijverbinding door de voormalige recreatiezaal van de eerste- en tweedejaars juvenisten, zijn ook twee lagen appartementen gerealiseerd.
In de gehele vakschool, met zijn vak- en klaslokalen en alle kleine kamertjes daarboven, zijn appartementen gemaakt.

Voormalige slaapzalen

   De trappenhuizen naar de voormalige slaapzalen zijn allemaal gerenoveerd en geschilderd. In alle slaapzalen zijn op een vernuftige wijze twee lagen appartementen gebouwd. In de hoogste bouwlaag waren er in de ronding van de kap niet genoeg ramen, wat wel een vereiste is voor een appartement. Niets aan de buitenkant mocht veranderen.



De slaapzalen hebben wel allemaal een plat dak-gedeelte en daarin is bij elk appartement een groot dakraam gemaakt, dat voor voldoende licht en ventilatie zorgt.
Er is ook een automatische zonwering en verduistering aangebracht.

Elk appartement heeft ook zijn eigen badkamer met douche en toilet, alsmede een volledig ingerichte keuken, waardoor elke student voor zichzelf kan koken.



De watertoren

         
Op het einde van de linkervleugel staat de watertoren. Daaraan is nog niets gerenoveerd, zolang er nog geen duidelijke bestemming voor is. De buitenkant is wel in orde gebracht, wat een eis is van monumentenzorg. Xior denkt op de plaats waar de watertank was een bezinningsruimte te creŽren, maar dat is nog maar een idee.

Souterrains

Vandaar zijn we naar de ruimte onder het priesterkoor gegaan. Daar is een kleine ontmoetingsruimte gecreŽerd en zijn er wasmachines en droogtrommels geplaatst. Vanuit deze plek kom in de ruimte onder de kapel, waar vroeger de douches waren voor onze juvenisten. Daar loopt nu een gang in het midden en zijn aan beide kanten ook weer appartementen gemaakt.
Verder door kom je weer in het souterrain van de voorvleugel en de hoofdingang. De pianokamers en het gehele souterrain van de bouw zijn nu appartementen. Ook in de voormalige aula en gymzaal in de oude bouw.

  

Het eindresultaat

De nieuwe gymzaal van het college buiten op het sportterrein heeft nog geen nieuwe bestemming en wordt ook (nog) niet gebruikt door de studenten die er nu wonen. Alle terreinen, paden en wegen zijn vernieuwd en krijgen nog een mooie afwerking die past bij deze oude eerbiedwaardige gebouwen.


Op deze wijze hebben onze voormalige kweekschool, vakschool en juvenaat een mooie en nuttige bestemming gekregen. Het complex kan nog vele jaren mee als een fraai en functioneel en aantrekkelijk gebouw, als een fraai Rijksmonument aan de Tongerseweg 135 in Maastricht.

Het opschrift in de gevel :
Kweekschool der Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis,
dekt weliswaar niet langer de lading,
maar getuigt wel van een rijke historie.