In dankbaar gedenken

RAMÓN, ADRIANUS WUISMAN,

geboren in Schiedam op 5 april 1926, overleden op 13 mei 2011 in Maastricht.

Vanaf zijn professie in 1946 heeft broeder Ramón zich van harte ingezet voor het apostolaat van de FIC en voor zijn medebroeders. Na ongeveer zeventien jaar werkzaam te zijn geweest aan verschillende basisscholen in Nederland, werd hij uitgezonden naar Chili. Hier ging hij weer aan de slag aan het basisonderwijs. Daarin werkte hij tot aan zijn pensionering met hart en ziel. Streng, maar de leerlingen die hij afleverde beheersten de leerstof.

In de communiteit bleken zijn grote belezenheid en brede ontwikkeling. En Ramón vermaakte zijn medebroeders met zijn verhalen. Hij was een goed verteller, die zelfs over zijn wederwaardigheden bij het oversteken van de straat tussen klooster en school een heel verhaal wist te maken. En dat in een Spaans, waarin zijn Schiedamse afkomst duidelijk te horen was. Hij bleef trouwens gedurende heel zijn verblijf in Chili "Nederlander", zegt een medebroeder over hem. Zeer geďnteresseerd in zijn geboorteland. Niet alleen om zijn familie, maar hij volgde via de Wereldomroep met veel belangstelling al het nieuws uit het vaderland. Hoewel Ramón geen voortrekker was, functioneerde hij in zijn communiteit in Talca als een prettig en degelijk medebroeder, die lang lid was van het lokaal bestuur, tot aan zijn repatriëring in 1995.

Deze "heel goede mens", zoals een medebroeder hem kort en krachtig typeerde, rust nu in de heerlijkheid en liefde van God. Wij gedenken broeder Ramón met veel respect en dankbaarheid.

Berichten van de Broeders van Maastricht