terug

in dankbaar gedenken

SVETKO (THEODORIK) VELISCEK

geboren op 30 juni 1931 in Schiedam,
overleden te Maastricht op 24 december 2012.

Svetko VeliscekDe vader van Svetko was een meester in het leggen van mozaiekvloeren, het kleine samenvoegen tot iets prachtigs. Svetko, geprofest in 1951, zette dit werk van zijn vader voort in zijn grote zorg voor leerlingen die uit de onderwijsboot dreigden te vallen. Met name in Nijmegen kon hij zich toeleggen op de zorg voor deze kansarme kinderen. Hij ontwikkelde voor hen een “hulpklas” en speciale methodieken. De zo verworven kennis deelde hij onder andere door het schrijven van een gedegen boek in 1970.

Het mensen samenbrengen tot iets moois gold ook voor zijn inzet buiten het onderwijs. Als directeur van de Petrus Canisiusschool in Nijmegen was hij één van de drijvende krachten achter de grote schooldrumband die bij allerlei gelegenheden uittrok in stad en (buiten)land. Als lid van lokale besturen was hij door zijn eenvoud en goedheid een bindende factor. Als organist droeg hij bij aan stijlvolle vieringen. En als trouw en accuraat secretaris van het provinciaal bestuur FIC Nederland was hij jarenlang een vaste rots waarop kon worden gebouwd.

Svetko, die zovelen erbij wilde halen en houden, raakte in de laatste periode van zijn leven langzaam maar zeker de greep op de dingen kwijt. Familie, medebroeders en de laatste jaren ook de verzorgenden van De Beyart probeerden nu hém in liefde erbij te houden. Ze hebben hem uiteindelijk moeten overdragen aan de Heer die Svetko zo trouw en in goedheid diende. Wij gedenken deze echte broeder in dankbaarheid en met groot respect.

Bron: Berichten van de Broeders van Maastricht, 2013, nr. 1