terug

Met warmte en in respect voor wat hij voor velen deed en betekende herdenken we

Broeder Arnold Smal FIC

Hij is geboren op 17 februari 1942 in Amsterdam. Op 15 augustus 1962 verbond hij zich aan de Broeders FIC. Hij overleed op 21 augustus 2013 in het academisch ziekenhuis in Maastricht.

"Een belangrijke rol speelt bij me een nadenken over mijn eigen leven. Alles wat me overkomt, de mensen die ik elke dag opnieuw ontmoet, het vormt allemaal een mooi geheel. Het geeft vorm aan het leven dat God met mij voorheeft." Zijn uitspraak laat zien dat we in hem een fijngevoelig en serieus levend mens zijn verloren.

Met schroom sprak hij over zijn genegenheid die hij voor velen voelde, met name over de mensen in zijn dierbare Ghana die hij tussen 1974 en 2009 ontmoette. Daar was hij een bewogen docent en directeur. Daar was hij ook iemand die leiding gaf aan medebroeders in communiteiten. Ruim vijftien jaar lang was hij verantwoordelijk voor de financiŽn in deze provincie. "Toen ik mijn professie deed, voelde dat als een sprong in het duister. Maar gaandeweg ontdekte ik dat het een goede levenskeuze was." Arnold was een man met een ontwapenende onzekerheid. Hij wist niet steeds of hij anderen geen tekort deed, of hij anderen aan mocht spreken op hun gedrag. Dan hervond hij zich in de stilte en rust, waarin hij zijn toevlucht nam. Op zoek naar de Heer. Zijn gevoelens van diepe, maar ook geestige aard, uitte hij in het maken van tekeningen en powerpoint-presentaties. Hij liet die aan intimi zien, waarvan hij verwachtte dat deze hem serieus namen.

In 2005 voelde hij zich zeer vermoeid en bleek hij hartklachten te hebben. Hij onderging in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam een zware operatie. Hij ging na een periode van rust en bezinning weer naar Ghana terug, maar moest in 2009 toegeven dat hij om gezondheidsredenen beter naar Nederland kon terug¨keren. Hij verbleef een korte tijd in Rotterdam en verhuisde daarna naar de communiteit 'In de Rooden Leeuw' in Maastricht. Hij maakte er lange wandelingen, genoot van de natuur en de mensen, maar voelde zich ook zwakker van gezondheid worden. In 2013 ging deze steeds meer achteruit en hij wachtte op een opname in het azM. Toen die eenmaal plaatsvond, bleek dat hij doodziek was.

De Heer had zijn trouwe dienaar graag weer bij Zich. In vrede ging Arnold heen. Zijn familie, waaraan hij zich verknocht voelde, en medebroeders verliezen in hem een oprecht goed mens. Hij rust nu in een zee van zekerheid en liefde, als loon voor een welbesteed leven.