Duurzaamheid met een blij gezicht !

De milieuproblemen zijn bij iedereen bekend: klimaatverandering, aantasting van de biodiversiteit, te hoge stikstofemissie, massale ontbossing, een stijgende zeespiegel, plastic soep in de oceanen en ga zo maar door. De meeste problemen hebben voor ons westerse mensen (tot nu toe) nog niet direkt voelbare rampzalige gevolgen. Tot nu toe zijn het vooral de kwetsbare mensen in ontwikkelingslanden die de gevolgen aan den lijve ondervinden: overstromingen in Bangladesh, luchtvervuiling in China, droogte in Afrika. Op de langere termijn zullen de negatieve effecten van deze ecocide echter ook onze gezondheid en onze toekomst bedreigen.

Prachtige initiatieven

Gelukkig zijn er ook mensen met goede initiatieven die zich inzetten voor het milieu: Een goed voorbeeld is Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. Hij surfte 550 km om afvalscheiding op scholen te promoten. Een ander voorbeeld is een organisatie genaamd Plastic Whale, die met boten plastic uit grachten verwijdert en die kinderen dingen leert over het milieu.  

"plastic whale" aan het werk ...

Milieubeleid is een van de speerpunten van de Broeders van Maastricht en daarom willen wij ook via deze weg onze zorgen maar voorál goede ideeën en suggesties met jou/u delen.

Met een blij gezicht

Hoe kun jij je zogenoemde ecologische voetafdruk (je schadelijke invloed op ons milieu) verkleinen en duurzaamheid vergroten ? Iedereen kan zijn bijdrage leveren: In Nederland leven we met 17 miljoen mensen en als iedereen een beetje meehelpt, heeft dit al heel veel effect. Vaak is het een kwestie van bewuste keuzes maken die je ook nog eens helpen om geld te besparen. Red het milieu; begin bij jezelf !
Wat heel belangrijk is: doe het met een blij gezicht ! Doe het uit liefde en zorg voor ons milieu en in feite uit liefde en zorg voor jezelf en je medemensen.
Als het alleen maar "moet" van een of andere instantie, dan houd je het zeker niet vol. En het gaat juist om vólhouden !
  

Heel praktisch

Dit keer noemen we een aantal praktische tips waarmee je het gebruik van kostbare grondstoffen kunt sparen, de vervuiling kunt beperken en de afvalberg kunt verkleinen:

• Afval thuis direct scheiden in verschillende bakken (papier, glas, plastic, blik etc.)
• Papier hergebruiken als kladpapier
• Print alleen de hoogst noodzakelijke documenten
• Een composthoop maken als je kunt
• Eigen tas meenemen bij het boodschappen doen
• Losse groente en fruit bij supermarkten in zelf meegebrachte zakjes doen in plaats van de voorverpakte groente kopen
• Groente en fruit bij de boer of de groentespecialist zelf in zakjes doen
• Grootverpakkingen kopen, b.v. van vlees, en die thuis in duurzame opbergdozen doen.
• Nog bruikbare zaken naar de kringloopwinkel brengen in plaats van bij het afval te zetten
• Bij iedere aankoop je afvragen of je die spullen nu écht nodig hebt.
• Kies voor duurzame producten - zo weinig mogelijk wegwerp-dingen (flesjes, bakjes)
• Gebruik een broodblik of de broodzak in plaats van boterhamzakjes

Dat is genoeg voor deze keer.
De volgende keer geven we wat tips over het gebruik van apparaten, water, energie en geld !

We wensen je veel entoesiasme en "Ausdauer" !