top of page
19-05 Klooster Den Haag-1.jpg

Stadsklooster Den Haag

Stadsklooster Den Haag-2.jpg
19-05 Stadsklooster Den Haag-2.jpg

Project Stadsklooster Westeinde Den Haag

Dit project is begonnen in 1994 in het klooster waar de broeders voor het eerst zijn gestart in 1861. Toen in 1994 dreigde dat het klooster voorgoed gesloten zou gaan worden, hebben een vijftal broeders met geassocieerde leden het initiatief genomen om vanuit het klooster activiteiten te ontwikkelen voor de omgeving, zoals lessen Nederlandse taal aan vluchtelingen, bijeenkomsten voor dak- en thuislozen, straatpastoraat, migrantenkerken, een tuin van geloven en rond de kerstdagen een kerststallententoonstelling. Zo werd het klooster tot een stadsklooster. Onder het motto ‘geloven in ontmoeting’ is het stadsklooster een ontmoetingsplek geworden voor tal van Hagenaars tot de activiteiten werden beëindigd op 31 december 2021.

Stadsklooster Den Haag.jpg

TUIN VAN GELOVEN

GELOVEN IN ONTMOETING

GELOVEN IN ONTMOETING

In oktober 2021 verscheen de onderstaande tekst in de Telegraaf:

Stadsklooster Westeinde sluit deuren in 2022

Broeder Frans Wils (80) gaat met pensioen

 

DEN HAAG Broeder Frans Wils (80) van het Stadsklooster aan het Westeinde gaat in Den Haag gaat per 1 januari 2022 met pensioen en hiermee komt ook een eind aan honderdzestig jaar Stadsklooster in Den Haag. ,,De Broeders van Maastricht nemen afscheid van Den Haag”, zegt Wils. ,,Ik ben dankbaar dat we dit zo lang hebben kunnen doen.”

Frans Wils en Wim Brands oktober 2021.JPG

Samen met broeder Wim Brands, die zijn intrek neemt in een klooster in Maastricht, trekt Wils de deuren dicht. ,,Er zijn geen broeders meer om het over te nemen”, legt de Haagse broeder uit. Het Stadsklooster, dat eigendom is van de Vincentiusvereniging ’s-Gravenhage, krijgt ‘een nieuw leven’ en daarom is Wils niet bedroefd.

Zestien jongeren gaan wonen in het gedeelte waar voorheen de Boodschappen Begeleidingsdienst (BBD) was gevestigd. ,,Dat gaat De Middenhof heten en is een samenwerking van het Leger des Heils en Stichting 488. In het klooster zelf komt een christelijke woongroep van deze stichting”, legt de broeder uit. Het Straatpastoraat blijft op vrijdagen gebedsdiensten en maaltijden verzorgen voor daklozen en ook de meeste verslavingsgroepen hoeven niet te verkassen. ,,Er blijven ook twee kamers beschikbaar voor logees. Denk aan broeders uit andere landen die op bezoek zijn in Den Haag.”

In het Stadsklooster wonen naast de twee broeders nog elf personen die om verschillende redenen zijn opgevangen door de broeders. ,,De meesten hebben al een nieuwe plek en ik doe er alles aan om dit voor iedereen te regelen”, zegt de 80-jarige.

 

Wils streed in de jaren negentig samen met vier andere broeders voor het openstellen van het klooster voor de stad. ,,Voorheen was dit slechts de woonplek van de broeders. We wilden dat ook anderen konden binnenlopen in het klooster en de tuin.” Zo konden de actievoerders van Extinction Rebellion afgelopen week gebruikmaken van de zalen en de keuken. ,,Het milieu gaat ons ook aan het hart. Er zijn maar weinig verzoeken waar ik ‘nee’ op heb gezegd. Eentje was een viering waarbij vooraf drugs werden gebruikt. Dat ging mij te ver.”  Zo wordt in de zomer de Kloostertuin gebruikt voor Ecstatic Dance. ,,Soms kom ik er ook niet onderuit om mee te dansen”, zegt hij met een lach.

 

Wils blijft ondanks zijn pensioen een oogje in het zeil houden en neemt zijn intrek in een ander deel van het klooster.  ,,Ze hadden nog een plekje over dat ik kan huren. Ik ken inmiddels zoveel mensen in Den Haag, dit is mijn thuis.” Voor zijn 1001 kerststallen die hij jaarlijks exposeerde is helaas geen plek meer. ,,Die gaan naar een kerk aan de Wassenaarsweg, die deze jaarlijkse traditie overneemt”, zegt Wils die verantwoordelijk blijft voor de kloostertuin. ,,Ik kijk er naar uit om straks eens in alle rust naar de spelende kinderen op het plein te kijken. Nooit tijd voor gehad”, besluit de broeder.

bottom of page